Doorlopend Krediet

Doorlopend Krediet

Ben je van plan om je huis te verbouwen en heb je tijdelijk extra geld nodig? Of is er een andere reden dat je extra geld nodig hebt, dan is dat zeker mogelijk. Mocht het nog onduidelijk zijn hoeveel de verbouwing kost, dan kun je kiezen voor een doorlopend krediet. Dit is een vorm van flexibel geld lenen.

Heb je het bedrag afgelost, dan kan je dit bedrag opnieuw lenen tot aan de afgesproken kredietlimiet. In dit artikel vertellen we je hier meer over, zodat je weet waar je op moet letten bij het aanvragen van een doorlopend krediet.

De kredietlimiet

Kies je voor een doorlopend krediet, dan hangt hier ook een kredietlimiet aan vast. Dit is de maximale lening die je ontvangt van de kredietverstrekker. Het is mogelijk om dit bedrag in één keer op te nemen, maar dat hoeft niet. Er voordeel en gevaar dat tegelijk speelt bij een doorlopend krediet is de flexibiliteit.

Het is namelijk mogelijk om opnieuw geld te lenen tot aan het leenbedrag. Is er een gedeelte afgelost, maar heb je nog niet genoeg voor de verbouwing, dan mag je weer opnieuw geld opnemen tot aan het afgesproken bedrag.

Doorlopend

Rente bij een doorlopend krediet

Bij de keuze van een doorlopend krediet betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing, plus de rente. In de meeste gevallen is de aflossing ongeveer twee procent van de afgesproken kredietlimiet. Het rentepercentage plus de looptijd is variabel. Het kan dus voorkomen dat de rente zowel stijgt als daalt. Is de rente hoger, dan los je minder af.

Eigenlijk geldt altijd: hoe hoger de kredietlimiet, hoe lager de rente is. Heb je bijvoorbeeld genoeg geld voor de verbouwing en heb je de lening afgelost, dan zet je de lening stop.

De voor- en nadelen

Om de keuze voor een doorlopend krediet wat verder toe te lichten, zijn de voor- en nadelen op een rij gezet. Deze manier van lenen is erg flexibel omdat je mag opnemen en aflossen wanneer je maar wilt. Bij het extra aflossen betaal je geen boete en je betaalt alleen over het uitstaande bedrag rente. Natuurlijk zijn er ook een paar nadelen.

Omdat het rentepercentage niet vaststaat, kan het tijdens de looptijd van de lening stijgen. Een tweede nadeel is dat je eenvoudig en snel geld uitgeeft dat niet van jou is. Geld lenen kost in ieder geval altijd geld.

Bespaar tot honderden euro’s

Wil je het doorlopend krediet graag verhogen, dan doe je dat meestal via de site van de bank. Hier bepalen ze of je in aanmerking komt om het te verhogen. Hierbij moet je wel goed onthouden dat de maandelijkse aflossing stijgt en dat de rente wellicht hoger ligt. Voordat je een doorlopend krediet afsluit is het ook goed om te vergelijken tussen verschillende kredietverstrekkers.

Ook wanneer je al een doorlopend krediet hebt, is het verstandig om het over te sluiten naar een andere bank. Dit kan je soms tot wel honderden euro’s besparen en daardoor is het een erg aantrekkelijk gegeven om te doen.