Rente van doorlopend krediet

Wanneer je tijdelijk extra geld nodig hebt, kan het handig zijn om een doorlopend krediet aan te vragen bij de bank. Dit is een flexibele manier van lenen, omdat je geen rekening hoeft te houden met een vaste rente, zoals bij een persoonlijk krediet. De rente van een doorlopend krediet kan zowel stijgen als dalen, waardoor het mogelijk is om hier voordelig uit te komen.

Daarnaast is het mogelijk om het afgeloste bedrag opnieuw te lenen tot aan de afgesproken kredietlimiet. In dit artikel vertellen we je er in ieder geval alles over zodat je weet wat je kunt verwachten.

Variabele rente

Wanneer je geld hebt opgenomen ga je de rente van het doorlopend krediet betalen. Dit betaal je alleen over het opgenomen bedrag en de rente die je verschuldigd bent is variabel. Dit betekent dat het te betalen rentebedrag zowel kan stijgen als kan dalen. Dit is niet vooraf bekend, en daardoor kan dit een gevaar zijn, maar ook een voordeel als de rente daalt.

Je kan in ieder geval de opgenomen lening in termijnen aflossen en op ieder moment boetevrij extra bedragen aflossen. Het is mogelijk om opnieuw een bedrag op te nemen, zolang je maar binnen de kredietlimiet blijft.

De rente van doorlopend krediet

De rente van een doorlopend krediet is afhankelijk van drie gegevens, namelijk de gekozen kredietlimiet, je persoonlijke en financiële situatie. Er wordt alleen geld betaalt over het geld dat je opneemt en dus niet over de limiet van je krediet. Een voorbeeld: je wilt een kredietlimiet van €2.500 tot €5.000, dan kun je een jaarlijks kostenpercentage verwachten van minimaal en maximaal 9,9 procent.

Heb je een hoger kredietlimiet, bijvoorbeeld van €25.000 tot €35.000, dan is het kredietlimiet minimaal 4,8 procent en maximaal 8,2 procent. Het is natuurlijk wel afhankelijk bij welke kredietverstrekker je dit afneemt.

Risico

Het risicoprofiel

Er zijn in ieder geval grote verschillen te zien tussen de minimale en de maximale rente van het doorlopend krediet. Dit komt omdat een aantal kredietverstrekkers niet hetzelfde leentarief hanteren. Dit wordt ook wel risk based pricing genoemd. Wil je graag weten voor welk bedrag je in aanmerking komt, dan kijkt de kredietverstrekker naar jouw risicoprofiel.

Dit is de kans dat je het krediet zonder problemen terugbetaalt. Heb je een hoog risicoprofiel, dan is de kans ook hoger dat je het niet terug kunt betalen. Hierdoor is ook de rente hoger en dat maakt het lastiger natuurlijk.

Wees altijd voorbereid

Er zijn ook andere factoren die een grote rol spelen bij het risicoprofiel. Bijvoorbeeld de inkomenssituatie of de woonsituatie. Hierbij kijkt men of je een koophuis of huurhuis hebt. Daarnaast zijn factoren als leeftijd, gezinssituatie en kredietverleden belangrijk. Ten slotte wordt er ook bekeken of je op dit moment al een of meer kredieten heeft lopen.

Ben je dus van plan om een doorlopend krediet aan te nemen, dan is het belangrijk om al deze zaken in het achterhoofd te houden. Op deze manier ben je goed voorbereid en weet je wat je kunt verwachten.