Persoonlijk Krediet

Persoonlijk krediet

Wil je graag extra geld lenen, maar weet je niet welke leenvorm het beste bij je past? Dan is het goed om twee vormen te bekijken. De eerste leenvorm is het doorlopend krediet en bestaat uit variabele rentepercentages. De tweede leenvorm is een persoonlijk krediet en heeft vaste rentepercentages. Heb je bijvoorbeeld een helder doel voor ogen waarvoor je geld wilt lenen, dan is een persoonlijk krediet het beste.

Je leest hier hoe je het beste deze leenvorm aan kunt vragen en wat er allemaal bij komt kijken.

Kies voor duidelijkheid

Het persoonlijke krediet is een vorm waarbij je het geleende bedrag in één keer op je rekening krijgt. Je betaalt hier elke maand hetzelfde bedrag voor en de looptijd van deze lening staat ook vast. Je hebt in ieder geval vooraf duidelijkheid omdat je elke maand hetzelfde bedrag betaalt. Dit bestaat uit rente en aflossing.

De looptijd die je kiest ligt tussen de twaalf en de 180 maanden. Tussentijds aflossen is mogelijk, maar dan betaal je meestal een boeterente aan de kredietverstrekker. Dit betaal je omdat de verstrekker dan de rente-inkomsten mist van het persoonlijk krediet.

Een specifiek doel voor ogen

Het klinkt wellicht nadelig om een persoonlijk krediet aan te vragen, maar dat is het zeker niet. Je kiest vooral voor deze leenvorm wanneer je een specifiek doel voor ogen hebt en je weet hoeveel dit doel gaat kosten. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe auto of caravan. Wil je graag een kinderkamer inrichten of een verbouwing in huis waarbij je de kosten nog niet helemaal weet, dan is een doorlopend krediet geschikter.

Kies je toch voor een persoonlijk krediet, dan zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om deze lening te krijgen.

Contract

Het contract wordt automatisch beëindigd

Zo is het niet mogelijk om het leenbedrag bij een persoonlijk krediet tussentijds te verhogen. Heb je toch meer geld nodig, dan sluit je een nieuwe lening af bij de bank. Heb je de lening aan het eind van de looptijd afbetaald, dan beëindigt de bank ook automatisch je contract. Hier hoef je dan zelf niet achteraan te gaan, wel zo fijn!

Maar voordat je een lening afsluit is het goed om na te denken over de looptijd. Het kan aantrekkelijk zijn om te kiezen voor een lange looptijd bij een persoonlijk krediet omdat de maandlasten dan lager zijn.

Kies voor een geschikte looptijd

Heb je een lening van tien jaar en koop je een auto koopt die nog maar vijf jaar meegaat, dan is het zonde om nog vijf jaar te betalen voor het persoonlijk krediet. Dit kan je voorkomen door de looptijd af te stemmen op hoe lang jouw auto nog meegaat. Heb je dit goed voor ogen, dan is het handig om een aantal persoonlijke kredieten aan te vragen.

Je vult het leendoel en het bedrag in en je beantwoordt een aantal vragen over je inkomen, vaste lasten en de samenstelling van je gezin. Hierna kies je de gewenste looptijd van de lening.